Lintulan tila on vanhoja kantatiloja Tohmajärvellä. Tilan omistus on vaihdellut, mutta 1900- luvulla
tilalla ovat eläneet Merjan isän suku sekä äidin että isän puolelta.
Merjan vanhemmat ostivat tilan isän sedältä 1975 ja Merja ja Matti Jääskeläinen siirtyivät remmiin
1989. Matti oli hankkinut aikaisemmin kirvesmiehen koulutuksen ja Merja yo-merkonomin, joten
niitäkin töitä oli tullut kokeiltua.
Tilalla on ollut aina maanviljelyä, tuotanto on kuitenkin vaihdellut aina voin myynnistä
”pakettipeltoihin”, jotka otettiin viljelyyn 1975.
Vuonna 1999 Matti ja Merja rakensivat 23 paikkaisen parsinavetan tilalle uuden lypsykarjapihaton. Pihatossa lypsäviä oli 50 ja lehmät lypsettiin kuusi- paikkaisella tandem lypsyasemalla. Vanhasta parsinavetasta saatiin tilat hiehoille ja vasikoille.
Vuonna 2007 nykyinen isäntä valmistui AMK -agrologiksi ja päättötyö liittyikin oman tilan kehittämiseen ja robottilypsyyn. Muutaman vuoden miettimisen ja useamman tilavierailun kautta päästiin vihdoin rakentamaan vuonna 2010. Tuolloin muutettiin pihattoa 98 lehmäpaikkaiseksi ja asemalypsy sai tehdä tietä yhdelle VMS Classic lypsyrobotille. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2014 jolloin Jyri Jääskeläinen otti tilan vetovastuun. Vanhemmat muuttivat rakentamaansa uuteen ”eläkemökkiin” 400 metrin päähän ja osallistuivat edelleen vaihtelevasti tilan töihin. Nuorkarja kasvatettiin edelleen vanhassa parsinavetassa, joka on peruskorjattu v.1981. Kaikki lehmävasikat kasvatetaan itse, sonnivasikat menevät välitykseen ternivasikkoina.
Vuonna 2016 Lintulan tilan nuorelle pariskunnalle syntyi Iivo-poika. Tilalla viljeltiin karjalle säilörehua, kauraa ja ohraa. Viljaa ostetaan tarvittaessa ulkopuolelta. Heinänurmia uusitaan vuosittain n. 30 ha:n alalta viljelemällä kauraa tai ohraa suojaviljana. Tilaa on pyritty koko ajan kehittämään pienin askelin.
Vuonna 2017 loppupuolella valmistui puolilämmin korjaamo/traktori halli.
Vuonna 2018 Pihattonavetan ilman vaihtoa parannettiin asentamalla siihen kenno ikkunat. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi juuri meidän navettaamme. Samana vuonna siirryttiin oman työporukan säilörehun tekemisestä urakoitsijoiden palveluun. Rehut tehtiin siiloon ja aumaan noukinvaunulla. Rehuntekoon kului noin 5 päivää.
Vuonna 2020 alettiin rakentamaan kylmäpihaton pohjia. Varsinainen rakentaminen kylmäpihattossa tapahtui 2021. Kylmäpihatto tuli nuorkarjalle ja umpilehmille. Kylmäpihatossa Conexin runko
48*18m ja Jyrin itse suunnittelema pohjaratkaisu. Eläimet ovat kylmäpihatossa omissa osastoissaan iän mukaan. Kylmäpihatto tyhjennetään koneellisesti. Takana on makuualue ja edessä ruokintakäytävällä. Ruokintapöydällä eläimet ruokailevat lukko- tai vinoaidat. Kylmäpihaton yhteyteen rakennettiin kuivike ja lanta varasto. Näiden rakennusten välillä on betonista piha-alue.
Samana vuonna 2020 rakennettiin tilat lypsynavettaan toiselle robotille ja kevättalvella toinen VMS 300 alkoi toimittaa toisen lypsyrobotin virkaa. Vanha Classic jäi edelleen omalle paikalleen lypsämään. Samalla uusittiin navettaan parsipedit, uusittiin parsikalusteet, toinen rehusiilo robottinappulalle tuli pihaan, uusi maitotankki tuli maitohuoneeseen ja uusi ruokinta kioski tuli toiseen päähän navettaa.
Vuonna 2023 tila siirtyi noukinvaunusta ajosilppuriketjuun urakoitsijan edelleen käydessä ja uusi aika rehunteossa alkoi. Nyt rehut saadaan pakettiin kahden vuorokauden sisään ja näin ollen rehu on tasalaatuisempaa.
Vuonna 2024 rakennettiin pihaan uudet laakasiilot 2kpl 42m*10m takaamaan parempaa rehun säilymistä ja rehuhävikin minimointia. Samalla kesän aikana navettaan tuli kolme uutta viilennyspuhallinta ja se näkyi heti eläinten terveydessä ja maitomäärissä.
Vuonna 2023 Jyrin ja Sallan tiet kohtasivat sattumien summasta ja Salla muuttikin loppukesästä
asumaan tilalle koiransa kanssa. Tästä alkoi tilan kehittäminen uuteen suuntaan. Salla otti
vastuukseen vasikoiden kasvatuksen ja perehtyi karjan jalostuksen sen hetkiseen tilanteeseen.
Vuoden 2024 aikana tilalla positiivisia henkäyksiä on tullut EKM nousu reilun 1000kg, eläinten
terveys on paremmalla tasolla, vasikoiden päiväskasvut ovat nousseet selvästi. Eläinainekseen on
kiinnitetty huomiota ja perustyön tekoon on kiinnitetty huomiota, mikä näkyy kaikessa eteenpäin
kantavassa tuloksessa navetan seinien sisällä. Sallan mukana tilalle on saatu ensimmäistä kertaa
tilan historiassa ihan eläviäkin hevosvoimia.
Tilalla työskentelee yksi vakituinen työntekijä yrittäjäpariskunnan lisäksi. Vanha isäntä Matti käy
tarvittaessa auttamassa askareissa. Tilalla urakointia käytetään rehuketjussa, lietteenajossa sekä
viljan puinnissa. Viljan kuivaus tapahtuu pääsääntöisesti kimppakuivurissa. Lisäksi kiireaikana
tilalla pyörii auttavia palkattuja käsipareja vaihteleva määrä.
Yhteistyössä on voimaa ja olemmekin löytäneet ympärillemme hyviä tyyppejä tekemään
ympärivuotisesta maatalouden pyörittämisestä sujuvaa. Pienin kehitysaskelein eteenpäin
jatkossakin.
Kotisivut yritykselle tuottaa ja ylläpitää DigiSilta Oy
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.